Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Αν όμως το χρέος είναι απάτη ;



Το σκίτσο αυτό φτιάχτηκε το 2010. Πέντε ολόκληρα χρόνια ύστερα, και ενώ τότε όλα θα τελείωναν υποτίθεται σε 2 χρόνια, ακόμη μας λένε οι κυβερνήσεις μας για το χρέος σαν μόνη εξήγηση ότι πρέπει  :
  • Οι μισθοί και οι συντάξεις να γίνουν ξαφνικά της πείνας
  • Τα σχολεία να έχουν πολύ μειωμένο προσωπικό
  • Τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν τόσο πολύ που να κοντεύουν να γίνουν κρεματόρια
  • Οι φόροι να μην τελειώνουν πουθενά 
  • Οποίοι δεν έχουν να τους πληρώσουν να πετιούνται στο δρόμο
  • Χιλιάδες να πεθαίνουν από αιτίες σχετιζόμενες με την κρίση
  • Μερικές ακόμη χιλιάδες να αυτοκτονούν απο οικονομική απόγνωση …

 Αυτό σημαίνει η «αποικία χρέους» που λέει ο κ. Βαρουφάκης. Την ίδια στιγμή όλα αυτά τα χρόνια διαβάζουμε σε άρθρα σαν  αυτό, αυτό και αυτό όπως και πολλά άλλα που μπορεί ο καθένας αμέσως να βρει στα σοσιαλ μίντια ότι το χρέος είναι στημένο, κομπίνα, απάτη. Μαζί με αυτά  διαβάζουμε για την Αργεντινή,  μια από τις πλουσιότερες χώρες στη γη, που δεν είχε κανένα λόγο να χρωστά οπουδήποτε, πως βούλιαξε σε ένα παρόμοιο μυστηριώδες χρέος. Από το οποίο γλίτωσε τελικά μόνο με λαϊκή εξέγερση που ανάγκασε τους απατεώνες να το σκάσουν με το ελικόπτερο. Τέλος διαβάσαμε για τον Ραφαελ Κορέα που έκανε λογιστικό έλεγχο και επανέφερε έτσι όχι μόνο την τάξη στην χώρα του αλλά και διαρκή έκτοτε ανάπτυξη !
 
Το σημαντικό είναι ότι σε όλες αυτές τις κομπίνες βρίσκουμε από πίσω τους ίδιους συμμετέχοντες. Μεγάλες τράπεζες, το ΔΝΤ, μεγιστάνες του πλούτου. Και το παιχνιδι να παίζεται με τον ίδιο τρόπο. Αν λοιπόν χρωστάμε να πληρώσουμε, όμως πόσο πιθανό είναι πραγματικά να χρωστάμε;  Και να μην είναι για άλλη μια φορά η ίδια χρηματοοικονομική απάτη που παίζεται σε όλο το κόσμο εδώ και 20-25 χρόνια και όπου πιάσει;

Διαβάζουμε λοιπον στο διαδίκτυο οτι το 92% των χρημάτων που έχουμε δανειστεί πήγαν σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όταν  μόλις το 8%  κάλυψε ανάγκες των πολιτών. Δηλαδή οι τράπεζες δανείστηκαν τα χρήματα που οι πολίτες πεθαίνουν να πληρώσουν. Αν αυτό δεν πείθει απο μόνο του για την ανυπαρξία χρέους των πολιτών και της πραγματικής οικονομίας το κάνει η κοινή λογική. 

Για να δανείζεται ένα κράτος για να ζήσει τους πολίτες του πρέπει να έχει ανάγκες δανεισμού. Η Ελλάδα πριν τα μνημόνια είχε ποσοστό ιδιοκατοίκησης 84,6% , το 2ο μεγαλύτερο στον κόσμο. Μόλις 0,4% μικρότερο από την πρώτη Ισπανία στην οποία επίσης, μετά την μυστηριώδη κρίση χρέους πετάνε τώρα τον κόσμο από τα σπίτια τους στο δρόμο. Έχουμε την απίστευτη  91,5% αυτάρκεια τροφίμων όταν η Ισπανία εφοδιάζει όλη την Ευρώπη με λαχανικά. Αμφότερες Ελλάδα και Ισπανία διπλασιάζουν τον πληθυσμό τους κάθε χρόνο από τουρισμό. Τελος πως μπορεί μια χωρα με 140 δις ΑΕΠ να δανειζεται μέσα σε 5 χρονια 280 δις και οι κάτοικοι της αντι να έχουν όλοι κι απο μια Πόρσε Καγιέν, αντίθετα στην πλειοψηφία τους να έχουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και το 50% να είναι κατω απο το όριο της φτώχειας;Φωνάζει ότι είναι απάτη

Μάλιστα απάτη σε κοινή θέα αφού όχι μόνο δεν την κρύβουν την διατυμπανίζουν κιόλας. Πόσο πολυ καταφέρνουν να μας κλέβουν όλους.  Βλεποντας το δημοσιευμένο απο την Καθημερινή report  του ICAP  διαπιστώνουμε οτι:
  • Ενω 494 "κανονικές" επιχειρήσεις,  που παράγουν δηλαδή κατι εκτός απο οικονομική φούσκα, εχουν συνολικά κέρδη 2,8 δις, μολις 6 τράπεζες συγκεντρώνουν κέρδη προ φόρων 4,81 δις !  
  • Αυτοί που κερδισαν 2,8 δις παρήγαγαν προιόν 75 δις όταν οι 6 τραπεζες  για τα 4,8 δις κερδη τους παρήγαγαν (αλήθεια τι παράγει μια τράπεζα εκτος απο φούσκα;) μόλις 7,5 δις.  
  • Κερδοφορία επι κύκλου εργασιών οι 494 μεγαλύτερες επιχειρήσεις  της Ελλάδας λιγότερο απο 2% οταν οι τράπεζες κατέγραψαν  το φοβερό και απίστευτο 65% ! 


Οι τραπεζες που χρειάζονται "διάσωση"! Πως να επιζήσει μια οικονομία παράγοντας μόνο φούσκα; .Που στην καθομιλουμένη το λένε και κομπίνα, απάτη.

***

Αν δούμε την ΕΕ σαν ένα μεγάλο κράτος, όπως η Αργεντινή, το κάθε κράτος-μελος της είναι σαν ένας νομός-πολιτεία μιας μεγάλης χώρας. Όπως οι εκπρόσωποι των νομών λοιπόν στην Αργεντινή έφτιαξαν μια εντελώς διεφθαρμενη κυβέρνηση τότε, απομηζόντας και αδιαφορώντας για όλους τους ψηφοφόρους τους ανα τόπους, έτσι και οι εκπρόσωποι των κρατών μελων της ΕΕ μπορεί να έχουν φτιάξει μια εξίσου διερθαρμένη διοίκηση που να κάνει ακριβώς το ίδιο. Αδιαφορώντας ετούτοι ολότελα για τους ψηφοφόρους στις χώρες τους και βέβαια για την ενωμένη Ευρώπη επίσης.  

Διαβάζοντας στο Ιντερνετ όλα αυτά τα πέντε χρόνια κάθε Ευρωπαίος πολίτης μπορεί εύκολα να δεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου απιθανο να συμβαίνει. Κι αυτή είναι μια μεγάλη απογοήτευση του μέσου Ευρωπαίου πολίτη.   

Προφανώς στις χώρες που παίχτηκε η απάτη ή παίζεται ακόμη , είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις, με την προπαγάνδα, τα ΜΑΤ, τους εκβιασμούς ή την τρομοκρατία πιστωτικών γεγονότων,  να πείθουν τους πολίτες οτι χρωστούν δίχως να χρωστούν. Με την διαθεσιμη πληροφορία όμως πως είναι αυτό πλέον δυνατό να το πιστεύει οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολιτης; Και να μην καταλήξει ότι η ίδια η ιδέα της ένωσης ήταν εξ αρχής μια καλστημένη κομπίνα;

Μέχρι στιγμής τα προσχήματα κρατιούνται μόνο χάρη στην δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη που λέει μεν στους εταίρους ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει αποικία χρέους» συμπληρώνει δε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις της. Πόσο μπορεί αυτό να συνεχιστεί ασαφές; Η κυρία Κωσταντοπούλου έχει ήδη ανακοινώσει επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους. Οπότε αμφότερες οι δηλώσεις του κύριου Βαρουφάκη μπορεί σύντομα να φανεί οτι είναι ήδη απόλυτα σαφείς. Οτι δηλαδή οι Έλληνες θα πληρώσουν στο ακέραιο το πραγματικό τους χρέος που δεν αποκλείεται μετά το λογιστικό έλεγχο να είναι το 10% του συνολικού. Ποσοστό που ουδέποτε έκανε καμία χώρα αποικια χρέους, πόσο μάλλον μια τόσο πλούσια χώρα σαν την Ελλάδα. 

Ο χρόνος πιέζει και στην πραγματικότητα είναι η Ελληνική κυβέρνηση που δίνει χρόνο στην ΕΕ. Να λύσει "εσωτερικά" το ζητημα περιορίζοντας το χρέος του ελληνικού λαού στο πραγματικό, σώζοντας τουλάχιστον τα προσχήματα και δείχνοντας έτσι ότι έχει θεσμούς. Μήπως τελικά αποφύγει να κάνει θεσμό την ίδια την απάτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου